top of page

יוצרים עתיד 2023

לוגו מרכז מדעני העתיד

כ- 2,000 תלמידים ותלמידות יוצרים עתיד

יחד!

כנס יוצרים עתיד ה-3 התקיים ב-30.3.2023, בבנייני האומה בירושלים.

 

נפגשנו כולנו, אנשי ונשות צוות, אורחים ואורחות וכמובן כלל תלמידי ותלמידות התוכניות והנבחרות של מרכז מדעני העתיד מכל מוסדות הלימוד, ליום מיוחד של השראה, חוויה, למידה וחגיגה ששילבה את כל החושים.

הכנס כלל מפגשים יוצאי דופן עם חוקרות ומרצים פורצי דרך, יזמיות ויוצרי מוסיקה וממציאות מתחומי המדע והטכנולוגיה.

ברכות ואורחי כבוד:

ההרצאות

."פרופ' יורם יובל הופיע על בימת המליאה בהרצאה מרתקת ומעוררת מחשבה "המוח הרגיש

 

מערכת ההפעלה הרגשית שלנו היא חזקה, קדומה ונסתרת. לרובנו נדמה שההיגיון מנחה אותנו - אך זוהי אשליה. שבע מערכות הרגש הבסיסיות שהתגלו בשנים האחרונות, מנהלות כמעט את כל מה שאנחנו עושים. בהרצאתו אפשר לנו פרופ' יובל ללמוד ולהכיר מערכות אלו, כדי שנוכל לנגן מנגינה רגשית מוצלחת יותר, כלומר: להיות מאושרים יותר ולעשות פחות שטויות.

פרופ' יובל, פסיכיאטר, פסיכואנליטיקאי, סופר, מנחה וחוקר מוח, איש המחלקה לנוירוביולוגיה רפואית באוניברסיטה העברית. במשך יותר מעשור הנחה את תכנית הראיונות ‘שיחת נפש’ בטלוויזיה החינוכית ובערוץ 8, והוא מחברם של הספרים רבי המכר ‘סערת נפש', ו’מה זאת אהבה’.

חברי רשת אסכולה מרצים!

בהתרגשות רבה, מול קהל רב ולצד מנחים וחוקרים בעלי ניסיון מהטובים בארץ - פתחו אור, דנה, מיכאל, מריה, עומר, קשת, שון ומאי- חברי וחברות אסכולה - רשת הבוגרים של מרכז מדעני העתיד, את כל המושבים בכנס. כל אחד ואחת הרצו בתחום אותו חקרו, הציגו תוכן מעורר השראה וזכו לשבחים רבים.

קשת שביט

המכשיר הגבישי שמאפשר לסרטנים לראות בלי להראות.

קשת היא חברת אסכולה, בוגרת תוכנית אודיסיאה ובוגרת תואר שני בכימיה. כיום חוקרת במכון ויצמן במחלקה לביולוגיה מבנית.

דנה ונקרט

TTF - המקום שבו נפגשות פיזיקה, רפואה ואתיקה בטיפול בסרטן

דנה היא חברת אסכולה, בוגרת תוכנית אלפא. סטודנטית לתואר שני בתוכנית לאוטמן למצטיינים באוניברסיטת תל אביב וחוקרת במחלקה לניורוביולוגיה.

אור שגיא

מגילות, מחשבים ומה שביניהם

אור הוא חבר אסכולה, בוגר תוכנית אודיסיאה, ובוגר תואר שני בביואינפורמטיקה ותואר שני במנהל עסקים.

עומר איל

אירוג'ל הניקל הראשון: קטליסט בדרך לתחבורה ירוקה

עומר איל הוא בוגר תוכנית אלפא ומשרת ביחידת דובר צה"ל.

מריה סרחאן

מוח, נוירונים ומדיטציה- איך זה עובד יחד?

מריה היא חברת אסכולה ובוגרת תוכנית אלפא. בעלת תואר ראשון במדעי מוח ופסיכולוגיה

שון גאלנצאן 

מה עושים בגיל 16? מקימים סטרטאפ!

שון הוא בוגר תוכנית אודיסיאה, סטרטאפיסט, ומשרת כמדען מצטיין במשרד הביטחון.

מאי מירב

מאי היא חברת אסכולה, בוגרת תוכנית אודיסיאה וסטודנטית לרפואה.

מיכאל קינן

איך ניתן לשוחח עם חולים המשותקים בכל גופם?

מיכאל הוא חבר אסכולה, בוגר תוכנית אלפא, ומשרת ביחידת מצו"ב.

מרצים אורחים

פרופסור מונא מארון, אוניברסיטת חיפה
בהרצאתה: המסע לעבר חיזוי העתיד
לצפייה בהרצאה - לחצו כאן

בואו ניכנס אל תוך הפחד שלנו- אל המקור שלו ואל הקשרים הכימיים שמייצרים אותו. בתוך האמיגדלה במוח, מתקרמים להם הקשרים שבונים את זיכרונות הפחד שלנו: מהו הבסיס העצבי לכך, מה הקשרים הסינפטיים שנוצרים, ומה בעצם משתבש אצלנו כשאנחנו נמצאים בפחד גדול?

 

פרופ' מארון היא חוקרת בכירה למדעי המוח ופוסט טראומה, בעלת ניסיון רב בהובלה של תהליכים אסטרטגיים בתחום ההשכלה הגבוהה. מכהנת כסגנית הנשיא באוניברסיטת חיפה וכדיקאנית למחקר ולפיתוח. בעבר שימשה כראש חוג סגול לנוירוביולוגיה.

בהיותה האישה הראשונה מהכפר שלה אשר סיימה דוקטורט והפרופסורית הערבייה הראשונה בישראל למדעי המוח, פעילה פרופ׳ מארון כבר שנים למען קידום ההשכלה הגבוהה בקרב האוכלוסייה הערבית בכלל, ובקרב נשים ערביות בפרט.

איתמר ויצמן, יזם חברתי ומרצה
בהרצאתו: הסיפור החדש שלנו ושל כדור הארץ
לצפייה בהרצאה -
לחצו כאן

אנחנו חיים את הרגעים האחרונים של העידן הישן: משבר האקלים משנה את קצב עונות השנה ואת כדור הארץ כולו, אי השוויון בין העשירים לעניים הוא הגדול ביותר מאז ימי הביניים - אבל אנחנו עדיין מספרים לעצמנו את הסיפור של התקופה הקודמת. איך נוכל לספר סיפור חדש, שישנה את דרך הפעולה שלנו וישפיע על העולם?

 

איתמר ויצמן הוא יזם חברתי, מרצה, עיתונאי לשעבר, מנהל קמפיינים שעבד בעבר כיועץ בשירותם של אישי ציבור בכירים. את פעילותו החברתית החל כנער, ושימש כיו"ר נוער מרצ. לאחר שהשלים את שירותו הצבאי ככתב תרבות בגלי צה״ל, יסד את תנועת V15 שהובילה מחאה ציבורית נרחבת. מוביל כיום את קרן ההשקעות  Firstime המתמקדת במיזמי פיתוח תוכנה המיועדים להתמודדות עם גורמי מפתח במשבר האקלים.

פרופ' מרסל מחלוף, הטכניון
בהרצאתה: רוחות ושלדים לטיפול בסרטן ולב שבור
לצפייה בהרצאה - לחצו כאן

בהרצאתה סקרה פרופ' מחלוף בפני התלמידים את פריצת הדרך בזיהוי וטרגוט התאים הסרטניים, ואת האפשרות לבניית מערכות הובלה חכמות שמתבייתות על גידולים סרטניים ולא על רקמה בריאה. עוד ספירה כיצד הופכים את הממברנה של התא לרוח רפאים (ננו-גוסט) שיכולה לפעול לריפוי, ואיך מלמדים אותה להיות טיל מונחה, טעון בתרופות - המגיעות בדיוק למטרה.

 

פרופ' מחלוף היא דיקנית הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. שלושת תחומי המחקר המרכזיים שלה הם פיתוח מערכות שחרור מבוקר לתרופות (בעיקר מערכות ספציפיות טבעיות לסרטן), מערכות לא ויראליות לתרפיה גנטית (כגון גלי אולטרסאונד להחדרת גנים), והנדסת רקמות (שימוש במטריצה חוץ תאית כפלטפורמה לתיקון של רקמת לב, כלי דם ולבלב).

ד"ר ג'רמי פוגל, אוניברסיטת תל-אביב
בהרצאתו: מה קרה כשהפילוסופים הגדולים פגשו אטומים, יקום וקיום
לצפייה בהרצאה -
לחצו כאן

אטומים הם היום אמת מוחלטת ובסיס לשיח של הפיזיקאים והמתמטיקאים. אבל הראשונים שדמיינו את קיומם הם הפילוסופים הקדם-סוקרטיים. מה הם חיפשו, למה החלקיקים היו הפיתרון, ואיך בעצם הפילוסופים הראשונים היו פיזיקאים? 

 

ד"ר פוגל הוא מרצה במחלקה לפילוסופיה יהודית ובבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב. משמש גם כמנהל אקדמי ב"עלמא", מלמד בסמינר הקיבוצים ומרצה על פילוסופיה לציבור הרחב במגוון פורומים. במרכז פעילותו המחקרית עומדים הנושאים הבאים: צורות של דתיות חדשה בפילוסופיה המודרנית, הגות אוניברסלית בקרב פילוסופים יהודים מודרניים, והקשר בין תהליכי חילון לבין מהלכים רעיוניים של הוגי הנאורות.

פרופ' מיטל רכס, האוניברסיטה העברית בירושלים
בהרצאתה: כך מגדלים מולקולות שעוזרות למנוע זיהומים ביולוגיים.
לצפייה בהרצאה - לחצו כאן

100,000 איש מתים בשנה בארצות הברית כתוצאה מזיהומים שמקורם בתהליך שנקרא ביופאולינג. זהו תהליך בלתי רצוי, שבו אורגניזמים נצמדים למשטחים שונים בסביבות לחות או מימיות. כאשר האורגניזם הינו חיידק פתוגני, הוא ייצמד למשטח יחד עם עוד חיידקים וביחד הם יצרו רשת מאורגנת המכונה ביופילם. גידול של ביופילם על מיכשור רפואי מייצר זיהומים, וגידול שלו על משטחים כמו אוניות למשל- גורם להעלאת משקל כלי השיט ולהעלאת הזיהום. במחקרה, מפתחת פרופ' רכס מולקולות ביולוגיות המונעות את התפתחות הביופילם, ובכך מונעות זיהומים. איך עושים זאת, וכיצד קשורים לכך כרישים? התשובות בהרצאה.

 

פרופ' רכס חברת סגל במכון לכימיה ובמרכז לננו-מדע וננוטכנולוגיה באוניברסיטה העברית. קבוצת המחקר שמובילה פרופ' רכס בשנים האחרונות עוסקת באינטראקציות שבין ישויות ביולוגיות כגון חלבונים, חיידקים ותאים ובין משטחים שונים. עבודתה בתחום זה זיכתה אותה במספר פרסים, בהם פרס מארי קירי ופרס ע"ש לאה טנא לחוקר מצטיין בננומדע.

פרופ' ערן סגל, מכון ויצמן למדע
הרצאתו: בוא להכיר את ה-K10, המחקר ששואף לחזות מחלות לפני שהן מתפרצות
לצפייה בהרצאה -
לחצו כאן

פרויקט 10K הוא מחקר תצפיתי ארוך טווח לאיסוף מידע על אורחות חיים ומחלות באוכלוסייה ישראלית. במחקר עוקבים פרופ' סגל וצוותו אחר אוכלוסיית הנבדקים לאורך זמן במטרה למצוא יחס או קשר בין חשיפה לגורמים מסוימים לבין הופעת מחלות.​ פרויקט 10K משלב בדיקות רפואיות חדשניות ושיטות מתקדמות של בינה מלאכותית על מנת לגלות מאפיינים אישיים, שיכולים לעזור בחיזוי מצבים רפואיים עתידיים, הרבה לפני שהם פורצים.

 

פרופ' סגל הוא חוקר ביולוגיה חישובית במחלקה למדעי המחשב במכון ויצמן למדע. תחום עיסוקו העיקרי הוא פיתוח מודלים כמותיים של ביטוי ובקרת גנים. במסגרת מחקריו, פיתח אלגוריתם המנבא את ההשפעה של סוגי מזון שונים על המיקרוביום של אנשים שונים, דבר המאפשר מתן המלצות לתזונה אישית המבוססת על האלגוריתם. עם התפרצות נגיף הקורונה בישראל, פיתח, יחד עם עמיתים במכון ויצמן, מודל המנבא את מספר החולים הקשים על בסיס קצב התחלואה בנגיף, וכן חקר את ההשפעה של החיסון על תהליך מיגור הקורונה.

פרופ' עודד שוסיוב, האוניברסיטה העברית בירושלים
בהרצאתו: עידן הצמח- הלב המלאכותי הבא כבר גדל בשדה
לצפייה בהרצאה - לחצו כאן

עידן הצמח כבר פה, ובקרוב נוכל להדפיס לב מלאכותי מחומרים שגדלו בשדה, ולייצר חלקי חילוף לגוף מקולגן שמקורו בצמח טבק. באמצעות שילוב מדעים: ביוטכנולוגיה, הנדסה גנטית, הנדסת חלבונים וטכנולוגיה – אנחנו לוקחים את מה שפיתח הטבע במשך מיליוני שנות אבולוציה – ומשכללים אותו במעבדה, לטובת שימושים של האנושות. וכן, זה כולל גם נעלי כדורסל מיוחדות, שיקפיצו אותנו מעלה יותר ממייקל ג'ורדן, בזכות הפרעושים.

 

פרופ' שוסיוב הוא מרצה במכון למדעי הצמח והגנטיקה בפקולטה לחקלאות ובמרכז ה"ננו טכנולוגיה" של האוניברסיטה העברית בירושלים. המעבדה בניהולו עוסקת במחקרים הקשורים בהנדסה גנטית בצמחים. במקביל, פרופ' שוסיוב הוא יזם המעורב במגוון חברות העוסקות בננו ובביו-טכנולוגיה, בעליו של יקב פעיל המשתרע על 200 דונם, וממציאם של כמאה פטנטים רשומים

ד"ר אפרת אהרונוב, אוניברסיטת רייכמן
בהרצאתה: בהרצאתה: כיצד משתנה ההתנהגות האנושית בעידן הדיגיטלי?

 

מסכים, מחשבים, אפליקציות, ווטסאפים - אנחנו חיים בעידן דיגיטלי, מהיר וממכר. התרגלנו כבר לקצב, אבל הגוף שלנו צריך לעבור התאמה אבולוציונית מהירה. מה השינויים הללו עושים למוח, ומה מחירם?

 

ד"ר אהרונוב היא חוקרת במדעי ההתנהגות, מעריכת תכניות חברתיות ועסקיות.

מה עוד היה לנו בכנס?

מלך הטריוויה של מדעני העתיד

מאות מתלמידי המרכז השתתפו במשחק טריוויה רב משתתפים, בהנחיית איתי הרמן, ובו הם עצמם לקחו חלק בפתרון החידות!  השאלות הלכו ונעשו מאתגרות יותר ככל שהתקדם המשחק, ובסופו בכתיר איתי הרמן את מלך הטריוויה של מדעני העתיד.

 

לתמונות נוספות מהפעילות- לחצו כאן.

31.JPG

מתחם טעימות מן העתיד

במסגרת הכנס הוקם מתחם ייחודי וחוויתי של מפגשים, התנסויות וטעימות מן העתיד המדעי והטכנולוגי במדינת ישראל. המתחם כלל שמונה תחנות, ובכל אחת הרצאה קצרה והתנסות בטכנולוגיה עתידנית. מגוון הנושאים העשיר והביטוי למגמות שונות המבשרות את העתיד עוררו ענין רב בקרב משתתפי המתחם.

 

לתמונות נוספות מהפעילות- לחצו כאן.

32.JPG

מעבדה לחידות ואתגרי בריחה

בסדנה זו הפעילו תלמידי המרכז כלי חומרה ותוכנה על מנת לרקוח ולהוציא אל הפועל אתגרים פיזים ומחשבתיים סביב מגוון סיפורים ותכנים הקשורים לחידות וחדרי בריחה. במהלך הסדנה למדו התלמידים שליטה בסיסית במיקרו בקר הארדואינו, עבדו עם מגוון חיישנים, מנועים ורכיבים אחרים, והרכיבו יחד מודולים שיהוו את אבני הבסיס לחידת כספת שאותה משתתפי הכנס האחרים הוזמנו לנסות ולפצח בתום הסדנא

 

לתמונות נוספות מהפעילות- לחצו כאן.

33.JPG

יוצרים אומנות באמצעות AI

בינה מלאכותית מחוללת מהפכה באופן שבו אנו יוצרים אינטראקציה עם אמנות. מאלגוריתמים של למידת מכונה ועד לאמנות יוצרת. האפשרויות של AI ואמנות הן אינסופיות. בסדנה זו גילו תלמידי המרכז דרכים חדשות לחקור ולהביא לביטוי את היצירתיות שלכם, באמצעות בפלטפורמה של מידג׳רני/ לקסיקה.

 

לתמונות נוספות מהפעילות- לחצו כאן.

34.JPG

נותנים את הקצב

במפגש זה זכינו ליצור מוסיקה מהגוף שלנו, באמצעות תיפוף גוף וקולות, בשילוב  DJ הדוגם ומקליט לייב על אבלטון ולופר. יחד יצרנו טרק מוסיקלי שהלך והתהווה במהלך הפעילות לכדי יצירה מוסיקלית משותפת.

 

לתמונות נוספות מהפעילות- לחצו כאן.

35.JPG

עמוד זה טרם תורגם לעברית

bottom of page