
אוניברסיטת בר-אילן
תוכנית הלימודים - אודיסיאה אוניברסיטת בר-אילן
תוכנית אודיסיאה באוניברסיטת בר־אילן מתמקדת בתחום ההנדסה הקוונטית. תחום זה צפוי לחולל מהפכה מדעית וטכנולוגית בשנים הקרובות, עם פיתוחם של שיטות להצפנה קוונטית, בנייתם של מחשבים קוונטיים ועוד. מדינת ישראל שמה לעצמה למטרה להיות בחזית של "המהפכה הקוונטית השנייה", הן על ידי עידוד המחקר בתחום הן על ידי הכשרת דור העתיד – התלמידים שיהפכו להיות מהנדסי הקוונטים של המחר.
ימים ושעות פעילות
הלימודים מתקיימים פעמיים בשבוע, בימים שני וחמישי בין השעות 20:00-15:00. מועדי הלימוד הם בהתאם לשנה"ל האקדמית ותוך התחשבות בחופשות בתי הספר. בחופשת חנוכה, פסח וחופשת הקיץ מתקיימים ימי תגבור מרוכזים, ימי מנהיגות, סיורים, סדנאות ופעילות ארצית משותפת של אודיסיאה ברחבי הארץ.
אודות המסלול
התוכנית היא ארבע שנתית המלווה את התלמידים ברצף מתחילת כיתה ט' ועד סוף כיתה י"ב. בשנים הראשונות ישלימו התלמידים את הבגרויות במתמטיקה ובפיזיקה ברמת 5 יח"ל (בכפוף לנהלי "אקדמיה בתיכון"). הרעיון המנחה בשנים אלו הוא לאזן בין הוראה טכנית ברמת בגרות, המכשירה את התלמידים ליישום פרקטי של שיטות מתמטיות וחישוביות, לבין הוראה מתקדמת, ברמה אקדמית, המעניקה יכולות חשיבה וכלים ליצירתיות ועצמאות – תכנים הנבנים על בסיס ההכשרה הטכנית הראשונית. הלימודים יכללו גם התנסות במעבדות מחקר מתקדמות. כמו כן, תלמידי אודיסיאה המצטיינים והמתקדמים שביניהם יוכלו להירשם לקורסים אקדמיים נוספים (שאינם במסגרת התוכנית) בתחום ההנדסה והפיזיקה לפי בחירתם.
נקודות הזכות שייצברו בתוכנית יישמרו לתלמידים עד 5 שנים לאחר סיום שירותם הצבאי.
לצד הלימודים האקדמיים, תוכנית אודיסיאה באוניברסיטת בר־אילן כוללת לימודי העשרה מגוונים, הכוללים טיפוח ערכים חברתיים ויכולות אישיות כגון ניהול זמן, עבודת צוות ועוד. בחגים ובחופשת הקיץ מתקיימים ימי לימוד מרוכזים, כמו גם סדנאות, סיורים בתעשייה ופעילות ארצית משותפת לכל תלמידי תוכנית אודיסיאה. התוכנית מלווה על ידי פרופ' משה לוינשטיין, משנה לנשיא האוניברסיטה ועל ידי צוות חוקרים מובילים, בעלי ידע מקצועי נרחב בתחומי הפיזיקה, המתמטיקה וההנדסה.
מה זה הנדסה קוונטית?
בתחילת המאה העשרים פותחה מכניקת הקוונטים, תיאוריה מהפכנית המתארת את התנהגות הטבע בממדים מיקרוסקופיים. תיאוריית הקוונטים, שאפשרה בין היתר להבין את ההתנהגות של חלקיקים קטנים ביותר, האלקטרון והפוטון, היוותה את הבסיס למהפכה הטכנולוגית שהעולם עבר באמצע המאה העשרים. לדוגמה, תופעת קוונטית הנקראת “מנהור” מאפשרת לאלקטרון לחדור דרך מחסומים בלי הצורך לעבור מעליהם. תופעה זו הכרחית להבנת ההתנהגות של הטרנזיסטור, הרכיב הבסיסי של כל מחשב וכל טלפון נייד, ולביסוס תעשיית המוליכים למחצה. בדומה, תעשיית הלייזר מבוססת על תופעות קוונטיות המסבירות את ההשפעה של אלקטרונים על פוטונים. בשנים האחרונות התברר כי בתנאים מסוימים ניתן לזהות תופעות קוונטיות גם בעולם המאקרוסקופי, אפילו במרחקים של מאות ואף של אלפי קילומטרים. יישום של תופעות קוונטיות בסקאלות מאקרוסקופיות צפוי להוביל לגל שני של מהפכה טכנולוגית-קוונטית במאה הנוכחית.
אחת התכונות הבסיסיות של מכניקת הקוונטים היא “השזירה הקוונטית" כאשר שני אלקטרונים (או יותר) או שני פוטונים “שזורים” ביניהם, כל אחד יכול לשאת מידע על האחר. מידע זה נשמר גם כאשר שני החלקיקים נמצאים במרחק גדול מאוד.
ניצול טכנולוגי של תופעת השזירה הקוונטית יוביל למהפכה בסדרה של תחומים טכנולוגיים חדשניים ביניהם, רשתות תקשורת קוונטית מאובטחת, ניווט, מחשוב קוונטי, חיישנים ביו־רפואיים ועוד.
קהל יעד
תהליך המיון מיועד לתלמידים מצטיינים בכיתות ח' בלבד והוא כולל ארבעה שלבים. עשויים לחול שינויים בתהליכי המיון ובסדרם, אנא עקבו אחר העדכונים באתר. הודעה על מיקומם תפורסם בהמשך.
תהליך המיון
ההרשמה: יום ראשון, י' בכסלו תשפ״ב, 14 בנובמבר 2021 ותסתיים ביום ראשון, י״ד בשבט תשפ"ב, 16 בינואר 2022
מספר ימים לאחר ההרשמה תקבלו שם משתמש וסיסמא ותידרשו להיכנס לאזור האישי באתר ולצרף את הקבצים הבאים (מומלץ להכינם מראש):
1. תמונת פנים איכותית.
2. גיליון ציונים / תעודה אחרונה מבית הספר (רק סריקה ברורה הכוללת שם התלמיד, שם ביה"ס וחותמת ביה"ס יקלטו לטובת המועמדות של התלמיד).
3. תלמידות ותלמידים המבקשים תוספת זמן למבחן המיון הראשון (מבחן מדעני העתיד) נדרשים להציג אבחון פסיכודידקטי כמקובל במשרד החינוך.
שלב שני: מבחן מיון ארצי, למידע על המבחן לחץ כאן, הבחינה תתקיים בטווח התאריכים: במהלך חודש פברואר. תלמידים שיעברו בהצלחה את מבחן המיון הארצי יזומנו לשלב הבא.
שלב שלישי: מבחן מיון פנימי יתקיים במהלך אפריל בקמפוס אוניברסיטת בר-אילן, הודעה תשלח בהתאם. תלמידים אשר יעברו בהצלחה את מבחן המיון הפנימי יזומנו למכינת קיץ ממיינת.
שלב רביעי: מכינת קיץ ממיינת – תתקיים במהלך יולי ותכלול קורס ליבה בפיזיקה, מעבדות ומפגש עם חוקרים, פעילויות חברתיות ועוד. במהלך המכינה ייערכו בחנים ובסופה ייערך מבחן מסכם. על קבלה או אי קבלה לתוכנית תישלח לתיבת הדוא"ל של התלמידים במהלך חודש אוגוסט 2022.
תנאי הקבלה
- השתתפות בכל שלבי המיון ומעבר של כל מבחני המיון בהצלחה.
- סיום מכינת הקיץ בהצלחה. השתתפות במכינה מהווה תנאי הכרחי לקבלה לתוכנית.
- על המועמדים לתוכנית לשלוח לצוות התוכנית תעודה אחרונה מבית הספר, המעידה על רמת הישגים גבוהה והערכות חיוביות על תפקוד לימודי והתנהגותי. תלמידים במוסדות שאינם מעניקים תעודה מתבקשים לשלוח מסמך התרשמות של הצוות החינוכי מהתלמיד.
- צוות התוכנית שומר לו את האפשרות לזמן את המועמד/ת בליווי ההורים לפגישה אישית כחלק מתהליך המיון.
- מרכז מדעני העתיד מעניק מלגות לתלמידים שאין באפשרותם לשלם את שכר הלימוד. לפירוט הקריטריונים לחץ כאן.
צוות התוכנית
מנהל אקדמי – ד"ר יוני טוקר
מנהלת תוכניות אקדמיות – ד"ר שרית כהן
רכזת מנהלית – גב' אביטל טוראל
יועצת חינוכית – גב' קארן גופמן סטוקלסקי
רכז חברתי - מר אמנון רפאלי
לכניסה לאתר אוניברסיטת בר-אילן לחץ כאן